خیلی از کاربران با تعویض کارت گرافیک لپ تاپ یا ارتقاء آن درگیر هستند، مخصوصاً کاربرانی که دائماً با بازی سر و کار دارند. اگر شما هم یک گیمر هستید و دائم به این فکر میکنید که کارت گرافیک لپ تاپ خود را تعویض کنید یا ارتقاء دهید نباید ادامه این مطلب را از دست بدهید؛ چراکه قرار است به بررسی این مسئله بپردازیم که آیا امکان تعویض یا ارتقاء کارت گرافیک لپ تاپ اچ پی وجود دارد یا نه؟ از طرفی قرار است شما را با تفاوت کارت گرافیک با چیپ گرافیک و نحوه تعویض آن نیز آشنا کنیم. پیش از هر چیز باید بگوییم که در انتخاب کارت گرافیک دقت کنید چون در اکثر مدل ها امکان ارتقا کارت گرفیک لپ تاپ وجود ندارد.
تفاوت کارت گرافیک با چیپ گرافیک چیست؟
مطمئناً قبل از اینکه به فکر تعویض کارت گرافیک لپ تاپ خود بیفتید از خودتان پرسیدهاید که آیا امکان تعویض یا ارتقاء کارت گرافیک لپ تاپ وجود دارد یا نه؟ جواب این سوال در تفاوت بین کارت گرافیک و چیپ گرافیک نهفته است. همانطور که از اسم کارت گرافیک مشخص است، کارت گرافیک یک بُرد الکترونیکی میباشد که پردازنده گرافیکی ، حافظه گرافیکی GDDR ، خازن و مقاومت و … بر روی آن قرار دارند. در انتهای کارت گرافیک چندین لبه فلزی برای اتصال به مادربرد لپ تاپ اچ پی نیز قرار داده شده است که قرارگیری کارت گرافیک بر روی مادربرد را به سادهترین شکل ممکن مبدل میکند. اما از آنجایی که چند وقتی است متدهای لحیمکاری حرفهای خودنمایی کردهاند، شاهد لحیم شدن چیپهای گرافیکی بر روی مادربرد هستیم. در اینگونه لپ تاپها که چیپ گرافیک بر روی مادربرد لحیم شدهاند، دیگر خبری از کارت گرافیک نیست.
اکنون که متوجه تفاوت بین کارت گرافیک و چیپ گرافیک شدید، لازم است بدانید که تعویض یا ارتقاء کارت گرافیک در آن دسته از لپ تاپهایی که بر روی مادربرد خود دارای کارت گرافیک هستند، کار سادهای است؛ اما در آن دسته از لپ تاپهایی که به جای کارت گرافیک دارای یک چیپ گرافیک بر روی مادربرد هستند، کار خیلی خیلی سختی است و تعمیرکاران خیلی کمی پیدا میشوند که بتوانند چیپ گرافیک لحیم شده بر روی مادربرد را بدون آسیب رساندن به آن تعویض کنند.
خدمات تخصصی نمایندگی اچ پی: تعمیر مادربرد لپ تاپ
نحوه تعویض کارت گرافیک لپ تاپ اچ پی یا ارتقاء آن
همانطور که اشاره کردیم اگر لپ تاپ شما دارای کارت گرافیک باشد تعویض کارت گرافیک لپ تاپ خیلی راحت خواهد بود؛ چراکه نیازی به لحیم کاری ندارد، تنها کافیست لپ تاپ را باز کنید کارت گرافیک قدیمی یا معیوب را بردارید و کارت گرافیک جدید را جایگزین آن کنید، دقیقاً مانند تعویض کارت گرافیک کامپیوترهای رومیزی . اما در مقابل اگر لپ تاپ شما کارت گرافیک نداشته باشد و به جای آن یک چیپ گرافیک بر روی مادربرد آن لحیم شده باشد، برای تعویض آن باید چیپ گرافیک را از روی مادربرد جدا کنید و چیپ گرافیک جدید را بر روی آن لحیم کنید. همانطور که اشاره کردیم ارتقاء کارت گرافیک لپ تاپ در این حالت کار خیلی سختی است و هر کسی از پس آن برنمیآید.
در هر دو حالت چه زمانی که لپ تاپ شما دارای کارت گرافیک باشد و چه زمانی که دارای چیپ گرافیک باشد به شما پیشنهاد میکنیم تعویض یا ارتقاء کارت گرافیک آن را به تکنسینهای نمایندگی لپ تاپ اچ پی بسپارید.
پیشنهاد سایت: تفاوت کارت گرافیک لپ تاپ با کامپیوتر
دستگاه BGA چیست؟
برای تعویض چیپ گرافیک که بر روی مادربرد لحیم شده است از دستگاهی به نام BGA که مخفف عبارت Ball Grid Arra است استفاده میشود. در ساخت این دستگاه از تکنولوژی بستهبندی یا پکیجینگ قطعات الکترونیک مثل پردازندهها و آی سی های مجتمع استفاده شده است. در این روش برخلاف سایر روشهای بستهبندی مثل DIP و مسطح طول پایهها کم شده ، تعداد پایه خیلی بیشتر شده و همچنین قطعه فضای کمتری را اشغال میکند. چون پایهها زیر قطعه قرار گرفتهاند. در بستهبندی BGA تعداد زیادی پایه زیر قطعه قرار میدهند و آن پایهها را بر روی برد لحیم میکنند. بنابراین دیگر از روشهای سنتی و هویه برای لحیم کاری استفاده نمیکنند.
در کل بهتر است هنگام خرید لپ تاپ به این مسئله که روی مادربرد آن کارت گرافیک قرار دارد یا چیپ گرافیک دقت کنید؛ چراکه امکان دارد در آینده مجبور به تعویض کارت گرافیک لپ تاپ خود یا ارتقاء آن شوید. همانطور که اشاره کردیم زمانی که کارت گرافیک بر روی مادربرد قرار گرفته باشد تعویض و ارتقاء آن کار آسانی است و از طرفی هزینه کمتری هم دارد. البته این مسئله به این معنا نیست که امکان تعویض چیپ گرافیک وجود ندارد، بلکه امکان تعویض چیپ گرافیک هم وجود دارد اما همانطور که در این مطلب مطالعه کردید، هم کار خیلی سختی است و هم هزینه زیادی برای شما دارد. اگر تصمیم دارید کارت گرافیک یا چیپ گرافیک لپ تاپ اچ پی را تعویض کنید به نمایندگی تعمیرات لپ تاپ اچ پی مراجعه کنید.
آموزش ارتقای کارت گرافیک لپ تاپ اچ پی
یکی از قطعاتی که در زمان ارتقا لپ تاپ hp مورد توجه قرار می گیرد، کارت گرافیک است. در لپ تاپ های قدیمی تر که کارت گرافیک روی مادربرد نصب شده است و ارتقا یا تعویض این قطعه کار سختی نیست. تنها کافی است لپ تاپ را باز کنید تا بتوانید کارت گرافیک را بیرون آورده و با نمونه جدید جایگزین کنید. البته باز هم باید مراحل کار توسط تکنسین های مجرب تعمیر لپپ تاپ و به شکل حرفه ای انجام شود. اما دستگاه های جدیدتر، به جای کارت گرافیک از چیپ گرافیک بهره می برند.
در این صورت، ارتقای کارت گرافیک لپ تاپ اچ پی نیاز به باز کردن اتصالات و لحیم کاری مجدد مادربرد دارد که دردسرهای خاص خود را دارد.
نکته مهم: باید به این نکته توجه داشت که امکان ارتقای کارت گرافیک فقط در تعداد محدودی از لپ تاپ ها امکان پذیر است و در اکثر موارد امکان ارتقای کارت گرافیک برای لپ تاپ وجود ندارد و تنها قطعات قابل ارتقا در تمامی لپ ها رم و هارد لپ تاپ است.