آیا پودر پرینترهای لیزری سرطان زاست؟ این سوالی است که پاسخ های مختلفی به آن داده شده است. برخی بر این باورند که تونر موجود در چاپگرهای لیزری، ضرر چندانی برای بدن انسان ندارد. در مقابل، عده ای بر این مسئله تاکید دارند که مواد مصرفی موجود در کارتریج پرینترهای لیزری، برای ریه، چشم ها و پوست انسان ضرر داشته و حتی سرطان زا هستند. پودر تونر پرینتر لیزری در ابتدا از مخلوط کربن, اکسید آهن و قند ساخته می شد؛ اما بعدها برای بازدهی بیشتر از مخلوط ذرات کربن و پلیمر برای ساخت این پودر استفاده شد و همین مسئله، احتمال سرطان زا بودن پودر پرینترهای لیزری را افزایش داد. با توجه به این که چاپگرها نقش اساسی در صنعت تبلیغات و چاپ و آموزش و … دارند، اطلاع از این موضوع که آیا پودر پرینترهای لیزری سرطان زاست یا نه، به شما کمک می کند که خطرات استفاده از این دستگاه را به حداقل برسانید. در ادامه، پاسخ این سوال را به شکل تخصصی تر بررسی می کنیم.
آیا سرطان زا بودن پودر پرینترهای لیزری واقعیت دارد؟
همانطور که در بخش قبل اشاره کردیم، نظرات مختلفی در مورد سرطان زا بودن پودر پرینترهای لیزری وجود دارد. اما نمی توان تاثیرات بلند مدت تونر و مواد تشکیل دهنده آن بر سلامتی انسان را انکار کرد. برای پاسخ دادن به این سوال که آیا پودر پرینترهای لیزری سرطان زاست، باید متریال تشکیل دهنده این پودرها را بررسی کرد.
به عنوان مثال، باید بدانید که پودر به کار رفته در پرینترهای لیزری، در لیست مواد دارای کارسینوژن (Carcinogen) نیست. این در حالی است که کارسینوژن ها می توانند موجب بروز تغییرات در دی ان ای (DNA) سلول ها شده و در نهایت موجب تکثیر گونه های سرطانی شوند.
بنابراین می توان با قطعیت گفت که تنفس تونر، سرطان زا نیست. اما در عین حال، مجاورت مداوم با این ماده، می تواند سلامتی ریه را تحت تاثیر قرار دهد. برخی مواد دیگر همچون ذرات کربن و پلیمر، تهدید کننده سلامتی بوده و احتمال سرطان زا بودن آنها بالاست. به همین دلیل توصیه می شود که تکنسین های تعمیر پرینتر اچ پی و دیگر برندها، هنگام شارژ کارتریج و تونر، از تجهیزات ایمنی استفاده کنند.
آیا پودر تونر پرینترهای لیزری برای ریه ضرر دارد؟
جدای از سرطان زا بودن پودر پرینترهای لیزری، این مواد برای ریه هم ضررهایی دارند. مطالعاتی که در این مورد روی موش ها انجام شده است، نشان داده موش هایی که در معرض میزان کمی از تونر (پودر پرینتر های لیزری) قرار گرفته اند، تقریباً با هیچ عارضه ای مواجه نشدند. اما موش هایی که در معرض حجم بیشتری قرار گرفته اند در ناحیه ریه دچار مشکل شده اند.
این مسئله نشان می دهد که آسیب های ریوی ناشی از مواجهه با پودر تونر، بیشتر به حجم پودر مربوط است. حجم پودر موجود در دفاتر فنی و چاپ و محل کار، به اندازه ای نیست که به ریه انسان ها آسیب برساند. با این حال، این ماده می توانید برای افراد مبتلا به آسم و برونشیت، مضر باشد.
آیا تونر موجود در پرینتر، برای چشم ها و پوست مضر است؟
اگرچه تونر حاوی مواد سمی نیست، اما این مسئله، سرطان زا بودن پودر پرینترهای لیزری را نفی نمی کند. علاوه بر خطرات ناشی از ورود تونر به ریه ها، نفوذ ذرات پودر پرینتر لیزری به چشم بسیار حائز اهمیت است. دستورالعمل هایی وجود دارد مبنی بر این که در صورت برخورد این پودر با چشم یا سطح پوست، سریعا آنها را شستشو دهید. تماس تونر دستگاه کپی با چشم و پوست می تواند موجب احساس آزار دهنده ای شود اما این تاثیر در فرد شدید نیست.