سرعت هارد در عملکرد آن اهمیت بسیار زیادی دارد. چه هارد مورد نظر از نوع اکسترنال باشد چه یک هارد اینترنال، بالا آمدن داده ها و نمایش یا ذخیره سازی اطلاعات تا میزان زیادی به قدرت و کارایی هارد بستگی دارد و این که سرعت آن چقدر است. کند شدن هارد یکی از مشکلات رایج و دردسرسازی است که بسیاری از کاربران با آن درگیر می شوند. زمانی که هارد کند می شود به سختی لود شده و اطلاعات را نمایش می دهد.
حتی گاهی کم شدن سرعت هارد به حدی است که بعد از گذشت مدتی اطلاعات نمایش داده نمی شوند و سیستم بالا نمی آید. از دیگر نشانه های کند شدن هارد می توان به عدم کپی شدن داده ها روی هارد یا نمایش پیغام فرمت اشاره کرد. گاهی نیز کلا داده های روی هارد پاک شده اند. صدا دادن هارد نیز ممکن است بعد از کندی این سخت افزار مشاهده شود. به هر حال این مشکل بسیار آزاردهنده ممکن است به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد. در این مقاله با ما همراه باشید تا با بررسی دلایلی که موجب کاهش سرعت هارد می شود، با نشانه ها و راه حل های رفع این مشکل آشنا شویم.
دلایل کند شدن هارد چیست؟
همانطور که گفته شد دلایل متعددی را می توان به عنوان علت کندی هارد در نظر گرفت. یکی از اصلی ترین دلایل بروز این مشکل ایرادات و مشکلات فریموری در هارد است. اگر در فریمور یا سیستم عامل مشکلی به وجود بیاید، همین مشکل به مرور می تواند به هارد نیز آسیب برساند و موجب کند شدن آن شود. یکی دیگر از دلایل اصلی کم شدن سرعت هارد، بدسکتوری است. بدسکتوری می تواند به مرور گسترش یابد و در نتیجه آن، بخش اعظمی از اطلاعات نیز از بین می رود. ضربه و زمین خوردن هارد یا هرگونه آسیب فیزیکی نیز می تواند دلیل کند شدن آن باشد.
علاوه بر این مشکلات نرم افزاری خصوصا ویروسی شدن هارد از دلایل رایج کندی این سخت افزار محسوب می شود. در نهایت این که ممکن است عمر مفید هارد به اتمام رسیده باشد و به دلیل استهلاک قطعات و به پایان رسیدن عمر مفید هارد، عملکرد آن بسیار کند شود. خرابی کابل هارد، خرابی قطعات داخلی آن مانند اسپیندل موتور، پلترها و هد هارد و تکان های شدید هارد از دیگر دلایل کند شدن این سخت افزار هستند. برای رفع مشکلاتی که به دنبال کند شدن هارد به وجود می آیند، باید ابتدا علت را تشخیص داد و سپس بر اساس دلیل، مشکل را با بهترین ترفند برطرف کرد.
نشانه های کاهش سرعت هارد
زمانی که هارد کند می شود و عملکرد آن با مشکل مواجه می شود، یک سری علائم و نشانه ها در آن دیده می شود. به برخی از آنها در ابتدا اشاره کردیم که از جمله می توان به صدا دادن هارد اشاره کرد. علاوه بر این زمانی که به هر دلیلی هارد کند می شود، نمی توان به اطلاعات سیستم و نمایشگر دسترسی یافت. خصوصا زمانی که کم شدن سرعت هارد به دلیل مشکلات فریموری است، شناسایی نشدن هارد و عدم نمایش اطلاعات در سیستم مشکل ساز می شود.
یکی دیگر از نشانه های رایج کند شدن هارد این است که نمی توان اطلاعات را روی آن جا به جا کرد. در واقع نه می توان این اطلاعات را از هارد به سیستم دیگری انتقال داد و نه می توان داده جدیدی را روی هارد ذخیره کرد. شناسایی نشدن هارد، کاهش عملکرد هارد بعد از اتصال به پورت USB، نمایش پیغام فرمت پارتیشن بندی هارد و مواردی از این دست، مهم ترین نشانه هایی هستند که بعد از کاهش سرعت هارد با آن مواجه می شویم.
ترفندهای رفع مشکل کند شدن هارد
1. رفع مشکل کاهش سرعت هارد با ابزار Check Disk Scan
ابزار Check Disk Scan یکی از گزینه های مفیدی است که می توان از آن برای رفع مشکل کند شدن هارد استفاده کرد. این ابزار با بررسی و شناسایی مشکلی که در هارد دیسک به وجود آمده است، به شما برای رفع مشکل کمک خواهد کرد. برای مثال این ابزار می تواند بدسکتوری هارد را تشخیص دهد. می توان از این ابزار برای رفع مشکل عدم شناسایی هارد استفاده کرد.
2. افزایش سرعت هارد با رفع مشکل بدسکتوری
مختل شدن سکتور که کوچک ترین ذره مغناطیسی برای ذخیره سازی داده ها در هارد است، می تواند موجب بروز مشکل بدسکتوری شود. در نتیجه بروز مشکل بدسکتوری در خواندن و نوشتن داده ها اختلال ایجاد می شود و حتی ممکن است هارد در سیستم شناسایی نشود. دلایل مختلفی می تواند موجب بدسکتوری شود.
خود بدسکتوری نیز می تواند از دلایل اصلی کند شدن هارد باشد؛ بنابراین باید با رفع بدسکتوری هارد، این مشکل را برطرف کرد. روش های مختلفی برای رفع بدسکتوری هارد وجود دارد. یکی از این روش ها، انجام آن از طریق دستور cmd در ویندوز است. علاوه بر این می توان از نرم افزارهای اختصاصی نیز برای رفع بدسکتوری هارد استفاده کرد.
3. استفاده از ترفند یکپارچه سازی هارد دیسک برای رفع مشکل کاهش سرعت
یکپارچه سازی روش دیگری است که می توان از آن برای کاهش سرعت هارد کمک گرفت. در واقع شما با این تکنیک، اطلاعات را به صورت منظم و منسجم در هارد ذخیره می کنید. همانطور که می دانید در حالت عادی این داده ها به صورت پراکنده در هارد ذخیره شده اند.
با یکپارچه سازی می توان چینش اطلاعات در هارد را منظم کرد و ذخیره سازی آنها را به صورت فشرده و متوالی انجام داد. به این ترتیب با از بین رفتن گپ های به وجود آمده می توان سرعت هارد را نیز افزایش داد و عملکرد آن را بهبود بخشید تا به این ترتیب مشکل کند شدن هارد برطرف شود.
4. ویروس کشی هارد
گاهی اوقات ویروسی شدن هارد یا حمله بدافزارها موجب کند شدن هارد می شود. استفاده از یک آنتی ویروس فعال می تواند این مشکل را در هارد بررسی کرده و با اسکن کردن آن در صورت وجود ویروس و هر گونه بدافزاری، آن را شناسایی کرده و پاک سازی کند. با حذف ویروس ها و بدافزارها احتمالا مشکل کندی هارد برطرف می شود و سرعت آن بهبود می یابد.
برای کسب اطلاعات بیشتر، بخوانید: دلیل بدسکتور هارد
5. غیر فعال کردن ایندکس ویندوز
یکی از گزینه های ویندوز ایندکس کردن نام دارد که در صورت فعال بودن آن، در زمان اتصال هارد به سیستم برای نمایش اطلاعات ویندوز هارد را ایندکس می کند. همین عملکرد گاهی موجب کاهش سرعت هارد می شود. در نتیجه می توان برای رفع مشکل کند شدن هارد با غیر فعال کردن گزینه ایندکس کردن ویندوز، مشکل را برطرف کرد. برای این منظور باید مراحل زیر را دنبال کنید:
- کلیدهای میانبر WIN + R را بزنید تا کادر Run باز شود
- عبارت msc را تایپ کرده و اوکی را بزنید
- با باز شدن پنجره Services، در پایین لیست روی گزینه Windows Search کلیک راست کنید
- گزینه Properties را انتخاب کرده و روی گزینه Stop کلیک کنید
- گزینه Startup type را انتخاب و روی گزینه Disabled کلیک کنید تا به این ترتیب ایندکس غیر فعال شده و مشکل برطرف شود.
6. پاک کردن اطلاعات اضافی روی هارد
گاهی اوقات پر بودن بیش از حد ظرفیت هارد دیسک و ذخیره اطلاعات زیاد و سنگین روی آن دلیل کند شدن هارد است. بنابراین برای رفع مشکل بهتر است با یک بررسی کلی در صورت پر بودن هارد، اطلاعات اضافی را پاک کرده یا این که آنها را به جای دیگری منتقل کنید. به این ترتیب می توان مجددا سرعت هارد را بهبود بخشید و مشکل را برطرف کرد.
خدمات تخصصی نمایندگی: تعمیر هد هارد اچ پی
تعمیرات تخصصی هارد
ضربه و آسیب های فیزیکی از دلایل اصلی مشکلاتی است که در هاردها مشاهده می شود. ضربه خوردن یا زمین خوردن هارد، تکان های شدید آن یا نفوذ آب به درون این سخت افزار از جمله آسیب های فیزیکی است. در صورت وجود خرابی های فیزیکی و سخت افزاری در هارد ممکن است در زمان چرخیدن دیسک صداهایی غیر معمول از آن شنیده شود یا این که کامپیوتر مدام هنگ کند. شناسایی نشدن هارد در سیستم نیز یکی از نشانه هاست.
در این صورت باید تعمیرات سخت افزاری هارد از جمله جراحی و تعمیر هد هارد، تعمیر و تعویض هد هارد، تعمیر پلاترها، تعمیر و تعویض ماژول های حساس و اصلی در هارد و مواردی از این دست را انجام داد تا مشکل کاهش سرعت هارد هارد برطرف شود. گاهی نیز به دنبال خرابی کابل ها، باید با تعویض کابل مشکل کم شدن سرعت هارد را برطرف کرد. در مرکز سخت افزار ایران تمامی خدمات تخصصی تعمیرات هارد اچ پی توسط بهترین تعمیرکاران این مرکز انجام می شود.